Může pití kávy uškodit, když se snažíte zhubnout?

Může pití kávy uškodit, když se snažíte zhubnout?

Nadváha nebo dokonce obezita jsou problémy, které trápí spoustu lidí a kromě správně sestaveného jídelníčku a dostatku pohybu hraje velkou roli také vhodný pitný režim. I když se člověk stravuje zdravě, nepřejídá se a vynechává tučná jídla, je také důležité, aby si dietu zbytečně nekazil nápoji s velmi vysokým počtem kalorií. Jak je na tom káva a jak se její pití slučuje s hubnutím?

Káva jako taková moc kalorií nemá

Samotná čistá káva, jako je např. klasické espresso, nemá téměř žádné kalorie a je tak velmi vhodná i při hubnutí. To ale platí pouze pro takovou kávu, do níž si nepřidáte žádné další přísady, jako je cukr, mléko, smetana, různé ochucené sirupy, polevy nebo šlehačka. Hodně kalorií má ale i oblíbené Eiskaffee, které se prodává v supermarketech v krabičkách.

 

Problém při dietě je zejména cukr, mléko a další přísady

Samotné pití espressa je u diety ok a můžete jej klidně vypít i několik šálků. Pokud si ale do hrnku s kávou dáte několik kostek cukru a několik porcí smetánky, rázem se z nízkokalorického nápoje stane pravý opak. Pokud se tedy snažíte hubnout, myslete na to, že káva se spoustou cukru a mléka vám může snahu o úbytek kilogramů dost zkomplikovat – podobně jako slazené limonády a jiné vysokokalorické nápoje.

Největší kalorické bomby jsou nápoje typu frappuccino apod.

Asi nejhorší variantou při hubnutí jsou nápoje se šlehačkou, různými polevami, sirupy apod., kde je velké množství cukru. Například takové karamelové frappuccino ze Starbucksu sice chutná fantasticky, ale pokud si ho dáte ještě ve velké velikosti, zkonzumujete možná víc kalorií než u pořádného obědu. Pokud vám ale chutná káva pouze s mlékem, doporučujeme při hubnutí používat spíše to odstředěné, které má mnohem méně kalorií. Platí ale, že nejdietnější je obyčejné espresso, případně (dnes už nepříliš populární) tzv. turek.